Kirkekalender For lørdag 16 oktober.

Lørdag 16 Oktober. (3/10) 2016.  16.Uke etter pinse.  

TONE VII.
ingen Faste…

117169463_4880054_svyatie_mycheniki_kiprian_i_ystinya_2

Hieromartyr Cyprian, Jomfrumartyren Justina

Lesning:

Den Hellige Apostel Paulus første brev til Korinterne   14:20-25

«Brødre, vær ikke barn i forstand! Vær småbarn i ondskap, men vær fullvoksne i forstand! I loven er det skrevet: Ved folk med andre tunger og fremmedes lepper vil jeg tale til dette folket, men ikke engang da skal de høre på meg, sier Herren.  Så er da tungene til et tegn, ikke for de troende, men for de vantro – profetien derimot er ikke for de vantro, men for de troende. Om nå hele menigheten kommer sammen på samme sted, og alle taler med tunger, og det så kommer inn noen ukyndige eller vantro, vil de da ikke si at dere er gått fra forstanden?  Men dersom alle taler profetisk, og det så kommer inn en vantro eller ukyndig, da blir han avslørt av alle og dømt av alle, og det som er skjult i hans hjerte, åpenbares. Så vil han falle på sitt ansikt og tilbe Gud og bekjenne: Gud er sannelig iblant dere! »

Evangelium:

EVANGELISTEN MATTEUS  25:  1-13

«På den tid Da skal himlenes rike være å ligne med ti jomfruer som tok lampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Men fem av dem var uforstandige og fem kloke. De uforstandige tok lampene sine, men de tok ikke olje med seg. Men de kloke hadde også tatt med seg olje i kannene sammen med lampene sine. Da det dro ut før brudgommen kom, slumret de alle inn og sov. Men midt på natten lød det et rop: Se, brudgommen kommer! Gå ham i møte! Da våknet alle jomfruene og gjorde lampene sine i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: Gi oss av deres olje, for lampene våre slokner! Men de kloke svarte: Nei, det ville ikke bli nok både til oss og til dere. Gå heller til dem som selger og kjøp til dere selv. Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen. Og de som var rede, gikk inn med ham til bryllupsfesten. Og døren ble stengt. Til sist kom da også de andre jomfruene, og de sa: Herre, herre, lukk opp for oss! Men han svarte og sa: Sannelig sier jeg dere: Jeg kjenner dere ikke! Våk derfor! For dere kjenner ikke dagen eller timen. »


hellig-olav-trop-kond-ferdig

tribellius

Hieromartyr Cyprian, Virgin-martyr Justina og
Martyren Theoctist av Nikomedia

Vita:

 Martyrpresten Cyprian, Den Hellige Martyr Justina og martyren Theoktist omkom i Nicomedia år 304.
St. Cyprian var hedensk, opprinnelig fra Antiokia. Mens han i sin tidlige barndom ble han oppdratt å tjene hedenske guder fra han var syv år til han fylte tretti. Cyprian studerte ved de mest fremragende universiteter for hedendom – på Olympus, i byene Argos og Tauropolis i den egyptiske byen Memphis og i Babel. Etter å ha nådd stor kunnskap og visdom i hedensk filosofi og i  magisk håndverk på Olympus, ble han vigslet til hedensk prest, og ble en kjent magiker som førte folk i fordervelse.

Men i denne byen bodde det en kristen Jomfru Justina. Etter å ha befridd sine foreldre fra hedenskap,og ført dem til den sanne tro på Kristus, viet hun seg til sin himmelske Brudgom og førte ett liv i faste og bønn, i jomfruelighet . Den unge Aglaides fridde til henneog fikk avslag. Agalides dro til Cyprian og søkte hans hjelp for å få en magiskformel for å sjarmere Justina så han kunne gifte seg med henne. Men uansett hva Cyprian prøvde, så var det ingen ting som virket fordi helgenens bønner seiret over alle djevelens listige knep. Cyrian slapp løs demonene på den hellige jomfru, og prøver å vekke i kåtskapen i henne, men hun fjernet demoner og lyster ved kraften i det hellige korsets tegn og ved inderlig bønn til Herren. Selv ikke en av de demoniske prinser og Cyprian selv i kraft av sine  mørke krefter ved å antatt ulike forkledninger, var i stand til å bevege den Hellige  Justina, bevoktet av sin  faste tro på Kristus. Alle utsvevende, demoner flyktet bare ved utseendet og navnet på helgenen. Cyprians raseri sendt ned pest og plage til familien til Justina og over hele byen, men dette ble slått tilbake av hennes bønn. Cyprian sjel, som nå var fratatt sin dominans over folk førte til hans undergang, og snart tjente han ingen ting på sin virksomheten. «Bare skyggen av korset og Kristi Navn får deg til å skjelve» sa Cyprian til Satan, – så hva vil du da gjøre, når Kristus selv er kommet før deg?» Djevelen kastet seg over den hedenske presten som var i ferd med å fornekte ham, og begynte å slå og kvele ham. Cyrian  testet ut kraften av korsets tegn og Kristi Navn, for å verne seg  mot fiendens raseri. Etterpå brente han alle sine bøker og med dyp anger oppsøkte han den lokale biskop Anthymos. Allerede neste dag, etter å ha gått inn i kirken, begynte han å slite med å  aksepterte dåpen. Men ved sin innsats for å føre ett rettferdig liv, begynte Cyprian å oppleve  en store strøm av glødende tro på Kristus, og i dette oppløste han sine mer enn tretti års tjeneste for Satan.  Syv dager etter dåpen ble han ordinert leser, på den tolvte dagen – subdiakon, den trettiende  diakon, og etter et år ble han ordinert prest. Etter en  kort stund ble Cyprian opphøyet til den biskoppelige verdighet. Ved Cyprian konvertert så mange hedninger til Kristus at det til sist ikke var noen som fortsatte å ofre til avguder og de hedenske templene ble stående tomme.
Den hellige Justina trakk seg tilbake til et kloster, og ble valgt til klosterets leder. I løpet av tiden som fulgte av forfølgelse mot kristne under keiser Diokletian ble biskop Cyprian og Justina arrestert og brakt til Nicomedia, der de etter voldsom torturen ble halshogd av sverd. Soldaten Theoktist, så de uskyldiges lidelser og erklærte seg som kristen og ble henrettet sammen med dem.
Kunnskapen om den mirakuløse omvendelse til Kristus av den hellige PresteMartyren Cyprian, en tidligere tjener mørkets fyrste som ved tro knuste satans grep, så tyr ofte folket om forbønner av den hellige Cyprian i deres kamp mot urene ånder.

Hieromartyr Cyprian , Jomfrumartyr Justina og Martyren Theoctist av Nicomedia (304). Den Velsignet Andrew , Kristi dåre: Konstantinopel (911).
St. Theodore av Sanaskar (Ushakov), admiral i den russiske marinen (1817).
Jomfrumartyren Alexandra (1938).
Ærverdige Anna av Kashin (1338).
Ærverdige Cassian , munk, av Uglitsj (1504).
Martyrene David og Konstantin , fyrster Argveti, Georgia (740) ( Georgia ).
FROM THE ORTHODOX CALENDAR
THE MOST COMPREHENSIVE ORTHODOX LITURGICAL CALENDAR ON THE WEB
også på Android og Iphone

Alle vender augo sine ventande til deg, og du gjev deim deira føda i si tid.

Det ortodokse kjøkken

Oppskrifter i fasten

Du let upp handi og mettar alt levande med hugnad.

Ψ 

 

 

 

Ψ 

11s02__28549-1316243268-1280-1280

Α    ∞    Ω

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s