Kirkekalender; Lesning, Evangelium, Helgener og vita

Lørdag  29 Oktober  (16/10) 2016.     18.uke etter pinse.  

1.Tone

690852_2b6d3ad0b6b243739bfa8d747f9476bb

Den ærverdige Longinus Centurion,

som sto ved Herrens Kors

Lesning:

Den hellige Apostel Paulus 1 brev til Korinterne      15: 58 til 16:3 

«Brødre og søstre Derfor,  vær faste og urokkelige, alltid rike i Herrens gjerning, da dere vet at deres arbeid ikke er forgjeves i Herren. Når det gjelder innsamlingen til de hellige, så skal også dere gjøre det slik som jeg har ordnet det for menighetene i Galatia!  På den første dagen i uken skal hver av dere hjemme hos seg selv legge til side det han får lykke til, for at ikke innsamlingen først skal begynne når jeg kommer.  Når jeg så er kommet, skal jeg sende dem som dere selv velger, med brev, så de kan bringe gaven deres til Jerusalem. Men er det verdt at også jeg reiser, da skal de reise i følge med meg! .»

Evangelium:

Evangelisten Lukas    5:17 – 26

«På den tid en av dagene mens han lærte, satt det noen fariseere og skriftlærde der. De var kommet fra hver by i Galilea og Judea og Jerusalem. Og Herrens kraft var hos ham til å helbrede. Se, da kom det noen menn bærende med en mann på en båre. Han var lam. De prøvde å bære ham inn og legge ham ned foran ham,men de fant ingen vei til å få båret ham inn på grunn av folkemengden. Da steg de opp på taket, og mellom taksteinene firte de ham ned på båren, midt foran Jesus. Men da han så deres tro, sa han: Menneske, dine synder er deg forlatt! Da begynte de skriftlærde og fariseerne å tenke og si: Hvem er denne som taler spottord? Hvem kan forlate synder uten Gud alene?  Men Jesus kjente tankene deres, og han svarte og sa til dem: Hva er det dere tenker i deres hjerter?  Hva er lettest å si: Dine synder er deg forlatt! – eller å si: Stå opp og gå? Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å forlate synder – så talte han til den lamme: Jeg sier deg: Stå opp og ta båren din og gå hjem til ditt hus! Og straks sto han opp for øynene på dem, og han tok opp det han lå på, og gikk hjem til sitt hus mens han priste Gud. Da ble de alle grepet av undring, og de priste Gud. De ble fylt av frykt og sa: I dag har vi sett utrolige ting!»

Ærverdige Longinus Centurion, som sto ved korset Herrens Den hellige Longinus er den romerske soldaten som stakk den korsfestede Jesus i siden med et spyd eller en lanse, og straks kom det ut blod og vann. Historien fortelles i Johannesevangeliet:

Det var helgaften, og de døde måtte ikke bli hengende på korset over sabbaten, for denne sabbaten var en stor høytidsdag. Jødene ba derfor Pilatus om at bena måtte brytes på dem, og likene bli tatt ned. Soldatene kom da og brøt bena først på den ene og så på den andre som var blitt korsfestet sammen med Jesus. Da de kom til Jesus, så de at han alt var død, og de brøt ikke hans ben. Men en av soldatene stakk ham i siden med et spyd, og straks kom det ut blod og vann. Og den som har sett det, han har vitnet om det, og hans vitnesbyrd er sant. Han vet at han taler sant, så også dere skal tro. Dette skjedde for at det skriftordet skulle gå i oppfyllelse: «Ikke et ben skal brytes på ham». Og et annet skriftord sier: «De skal se på ham som de har gjennomboret». (Joh 19,31-37)

Fenomenet med blod og vann fra Frelserens side tolkes vanligvis allegorisk: det representerer Kirken og mer spesifikt dåpens og eukaristiens sakrament, som kommer fra Kristi side akkurat som Eva ble tatt fra Adams side. Den soldaten som stakk den døde Jesus i siden med et spyd, identifiseres i legendene også med den centurionen som etter korsfestelsen utbrøt at Jesus var «Guds Sønn»:

Da offiseren som sto rett foran ham, så hvorledes han utåndet, sa han: ‘Sannelig, denne mannen var Guds Sønn!’ (Mark 15,39)

Den anonyme romerske soldaten navngis ikke i evangeliene, men i vest fikk han navnet Longinus i det middelalderske «Nikodemus-evangeliet», som var et vedlegg til den apokryfiske boken «Pilatus’ gjerninger». I øst var ikke navnet kjent før under patriark Germanos (ca 634-732) i 715. Han har siden fått navnet Gaius Cassius Longinus, vanligvis kalt Longinus. Han var nesten blind, men blodet og lymfevæsken (vannet) som sprutet ut fra Herrens side, traff ham i øynene og helbredet ham øyeblikkelig. Det var da han utbrøt ‘Sannelig, denne mannen var Guds Sønn! Denne hendelsen gjorde at Longinus ble omvendt, forlot hæren, hørte på apostlenes forkynnelse og ble munk i Caesarea i Kappadokia, som skal ha vært hans hjemland. Men der kom han på kant med loven på grunn av sin nye tro, og han ble arrestert som kristen. Da han ble stilt for retten, nektet han å ofre til de hedenske gudene, og som straff ble han dømt til å få tennene slått ut og få tungen skåret av. Guvernøren var til stede under denne torturen, som ikke hindret Longinus i å snakke videre med stor klarhet. Samtidig fikk han beleilig nok tak i en øks og knuste flere avgudsbilder, og da strømmet demonene som hadde holdt til i dem, ut og besatte guvernøren, som ble blind og gal. Longinus fortalte ham at han ville bli helbredet først etter at han selv var død, og da fikk guvernøren nok av forstanden tilbake til å gi ordre om at Longinus øyeblikkelig skulle halshogges. Noe av blodet hans sprutet på guvernørens øyne, og han ble straks helbredet. Dette gjorde at guvernøren omvendte seg til kristendommen, og resten av sitt liv gjorde han bare godt arbeid.

Den ærverdige Longinus Centurion, som sto ved korset av Herren (første årh.).
St. Gregory skriftefar, prest (1931).
Den nye Hieromartyr Eugine prest (1918).
Den nyeHieromartyr Alexis prest (1938).
Den nye Hieromartyr John prest (1942).
Den ærverdige Longinus Gatevokteren av Kiev grottene (13 årh.).
St. Longinus av Yaranga (1544).

b615a616b9db3a1dcfab3b53e3b8bb39

FROM THE ORTHODOX CALENDAR
THE MOST COMPREHENSIVE ORTHODOX LITURGICAL CALENDAR ON THE WEB
også på Android og Iphone

HER ER OPPSKRIFTER FRA 

Det ortodokse kjøkken

Oppskrifter i fasten

220px-saint_chariton
Bordbønn.

Før måltidet:

Alles øyne våker vokter på oss Herre

Og du gir dem deres føde i rette tid. du åpner din hånd og metter alt som lever med velsignelse.

Etter måltidet

Takk Herren, for han er god og hans miskunnhet varer varer i evighet.
Herren er god i mot alle og hans barmhjertighet er over alle hans gjerninger.

Ψ 

11s02__28549-1316243268-1280-1280

Α    ∞    Ω

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s